Bild av Rom

Rom

Rom svämmar bokstavligen över av historiska monument, häftig arkitektur, konst och kulinariska frestelser. Här finns det caféer i mer eller mindre varje gathörn, samt fantastisk shopping i alla kategorier.

Det enda problemet man egentligen upplever under en semester i Rom, är hur sjutton man egentligen ska hinna med alla sevärdheter!

Det sägs att alla vägar leder till Rom – och det är förstås helt sant. Staden ligger i alla fall bara ett par timmar bort, och många flygbolag flyger direkt till Rom flera gånger om dagen. Är du intresserad av historia, kultur eller arkitektur är en semester i Rom närmast obligatorisk.

Även om själva staden är stor, behöver du inte anstränga dig särskilt mycket för att uppleva dess sevärdheter. Det är nämligen så många av dem att minst en ligger precis framför näsan på dig under en kort promenad längs Roms gator och torg.

Arkitektur, historia och konst i Rom

Rom är både Italiens huvudstad och ett av de mest populära resmålen i världen. Staden är känt för fantastisk arkitektur, kulturupplevelser och historiska monument som är bland de äldsta i Europa. Man kan säga att Rom är en hårfin balansgång mellan det gamla och traditionella och det nya och moderna. Här finns både en mångfald av konstnärliga och arkitektoniska upplevelser samt en historia du inte hittar någon annanstans i världen – men också restauranger, barer och klubbar i världsklass.

Promenera i Rom

Väldigt mycket av det som är värt att se och uppleva i Rom är inom gångavstånd, så länge du bor relativt centralt. Ofta behöver man inte göra annat än att strosa runt för att snubbla över någon av byggnaderna, monumenten och de historiska platserna som finns vid mer eller mindre varje gathörn. Det är snarare allt du inte hinner se som är en utmaning – oavsett om du besöker staden för första gången, eller till och med andra och tredje gången.

Inom ett litet område i centrala Rom ligger den imponerande amfiteatern Colosseum, som är en av världens mest kända byggnader. Besöker du Colosseum bör du också kolla in Forum Romanum som ligger precis "runt hörnet" (med Roms mått mätt). Vatikanstaten med den berömda Peterskyrkan, som ligger på andra sidan floden Tibern, är ytterligare en sevärdhet som du inte bör missa. Ett sista måste är en kaffe och gelato på Piazza Navona – och förstås det antika templet Pantheon. Sen är det förstås Fontana di Trevi och Spanska trappan… så som du kanske förstår vid det här laget så är det svårt att hinna med allt på en och samma semester.

Italiensk mat och restauranger i Rom

Gillar du pasta och pizza har du kommit till rätt ställe. Det sägs att det finns mer än 350 olika pastarätter i Italien, och varje region har självklart sina egna specialiteter. Så även Rom. Här är en av specialiteterna Cacio e Pepe, som helt enkelt är pasta med olja eller smör, ost och peppar – i en perfekt blandning, förstås. Lika enkelt som det låter, men otroligt gott!

Glass, alltså gelato, är en annan självklarhet när man besöker Rom. Det finns glassbarer i mer eller mindre varje gathörn samt på de flesta piazzor; alltså torg. Tiramisu är ej att förglömma om du är sugen på en äkta italiensk dessert.

Att dricka gott är lätt i Rom, och kaffe är inget undantag. Om du vill göra det "äkta" dricker du cappuccino till frukost. Resten av dagen är det små och krutstarka espressos som gäller; vid behov förstärkta med en liten skvätt mjölk. Vill du verkligen ta seden dit du kommer dricker du ditt kaffe stående vid bardisken innan du rusar ut genom dörren lika snabbt som du kom in. Goda viner är ytterligare ett kapitel som vi inte ska gå in på här – men de lägger du förstås mer tid på att njuta än din espresso.

Sök efter resor till Rom

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Rom:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 12°C 2°C 15°C
Februari 14°C 3°C 14°C
Mars 16°C 4°C 15°C
April 19°C 7°C 16°C
Maj 24°C 11°C 20°C
Juni 28°C 14°C 24°C
Juli 31°C 17°C 26°C
Augusti 31°C 17°C 26°C
September 28°C 14°C 25°C
Oktober 23°C 10°C 22°C
November 17°C 6°C 20°C
December 13°C 3°C 17°C

Prognos för Rom:

Flyg + Hotell

Latium ★★★★ 4n 7 918:-

Sök efter resor till Rom

Karta

Rome

Destinationer i Rom

Övriga destinationer