Bild av Kroatien

Kroatien

Kroatien har både en fantastisk kust, en oslagbar skärgård med kristallklart vatten och en perfekt placering mellan Italien och Grekland. Lägg en lägre prisnivå än sina grannländer till ekvationen – samt minst lika många historiska minnesmärken – så har du en destination som absolut förtjänar det goda ryktet den har fått i nyare tid.

De flesta som har besökt Kroatien älskar det! Landet har en oändligt vacker skärgård, full av holmar och små öar. Oavsett om du drar på segelsemester eller håller dig på land kommer du garanterat att uppskatta det vackra landskapet. Det är lätt att resa mellan de olika semesterorterna, och varje liten stad du besöker är ännu lite vackrare än den förra. Stränderna är fantastiska och de gyllene, solvarma klipporna som skiljer strand eller stad är både vackra att se på och härliga att ligga på.

Kroatiens semesterorter är både enkla och exklusiva på samma gång. Här finns små hamnar där lyxsegelbåtar ligger sida vid sida med enkla, lokala fiskebåtar. Här finns storstadsliv och turistliv. Kroatien är både sofistikerat, tillbakalutat och väldigt charmigt på samma gång.

Kroatiens vackra kust

Under sommarsäsongen går det en mängd direktflyg från Sverige till Kroatien. Vilken ankomstflygplats du ska välja beror egentligen mest på vilken del av den långa kusten du vill semestra längs med. Resmålen är nämligen nästan oändliga; från Istrien i norr till Dalmatien i söder.

Ett av de mest kända områdena i Kroatien är Dubrovnik-kusten. Kronan i juvelen är förstås staden Dubrovnik, med sin vackra gamla stadsdel, klippor, stränder och trevliga restauranger. Flera scener av Game of Thrones spelades faktiskt in i Dubrovnik. Är du ett fan av den populära serien? Ta i så fall en tur runt stan och se om du känner igen dig!

De två öarna Hvar och Brač ligger något norr om Dubrovnik, och är populära bland både segelturister och turister som bara vill festa. Vill du hellre hålla dig på fastlandet är Makarska rivieran ett urmärkt val. Här har du både närhet till flygplatsen i Split, storstadspuls och ett bra uteliv.

Reser du längre norrut längs Kroatiens kust kommer du till storstaden Split, samt en lång rad små, charmiga semesterorter. Fortsätt ännu längre norrut om du har lust att besöka ön med det något ovanliga namnet Krk – eller varflör inte Pula eller Rovinj.

Kroatiens turkosa hav och många öar

Älskar du hav och skärgård är Kroatien utan tvekan ett resmål för dig. Med över 1 000 öar att välja på finns det gott om både öde och folktäta semesterorter att besöka här. Vill du åka på en båtutflykt eller två under semestern råder det inte direkt någon brist på alternativ. Vissa av öarna är mycket små och obebodda, andra består bara av en fyr och några få invånare. Flera av dem är förstås bebodda och har både trevliga hotell, pensionat, restauranger och barer.

Det är populärt att segla längs Kroatiens kust. Många turister bor på sina privata eller hyrda segelbåtar i hamnarna runt omkring de olika öarna eller städerna. De mest populära öarna i Kroatien är Hvar, Brač, Korkula, Mljet och Krk.

Mat, dricka och restauranger i Kroatien

Eftersom Kroatien ligger så pass nära Italien har man naturligtvis hämtat mycket matinspiration från det italienska köket. Men kroatisk matkultur är också inspirerad av landets grannar i öst. Detta har lett till ett mångfaldigt kök, med fantastiska matupplevelser och massor av spännande smaker. Under en semester i Kroatien kan du med andra ord bli serverad allt från utmärkt pizza och risotto till populära, kryddiga grillrätter som är typiska för Balkanområdet. Fisk och skaldjur står såklart på menyn längs hela kusten – och extra trevligt är det förstås att prisnivån fortfarande är ganska mycket lägre än i grannlandet Italien.

Historia och kultur i Kroatien

Eftersom Kroatien ligger mitt emellan Italien och Grekland är det ingen överraskning att landet kan locka med intressant historia och kultur. Även om de flesta reser hit för att bada och sola eller att segla, upptäcker många också de många historiska sevärdheterna under semestern. I Kroatien finns det nämligen både palats från antiken, stadsmurar från medeltiden och venetianska handelshus. Är du i Dubrovnik bör du absolut besöka gamla stan, som även står på UNESCO:s världsarvslista. Här hittar du dessutom världens tredje äldsta apotek! Även i Pula hittar du fascinerande minnen från svunna dagar, i form av en ganska gott bevarad amfiteater, bland annat.

Sök efter resor till Kroatien

Väder och temperaturer

Prognos för Kroatien:

Flyg + Hotell

Dubrovnik ★★★ 7n 3 420:-
Makarska Rivieran ★★★★ 7n 3 544:-
Makarska ★★ 7n 3 678:-
Biograd na Moru ★★★★ 7n 3 685:-
Cavtat ★★★ 7n 3 774:-
Brač ★★★★ 7n 3 810:-
Splitområdet ★★ 7n 4 061:-
Podstrana ★★★★ 7n 4 065:-
Baška Voda ★★★ 7n 4 115:-
Brela ★★★★ 7n 4 190:-

Sök efter resor till Kroatien

Karta

Croatia

Destinationer i Kroatien

Övriga destinationer