Bild av Cypern

Cypern

Medelhavets tredje största ö har mycket att erbjuda. Dels stabilt väder och en sommarsäsong som sträcker sig ända från tidig vår till sen höst i våra mått mätt – men också ett rikligt utbud av aktiviteter, sevärdheter, restauranger och härliga hotell.

Sommaren på Cypern är lång. Den börjar tidigt på våren, sett med skandinaviska ögon, och varar ända till sen höst. Dessutom har Cypern ett mycket behagligt klimat också under de få vintermånaderna på ön.

Det härliga klimatet är dock bara en av många anledningar till att Cypern är ett populärt resmål under stora delar av året. Ön har vackra, nästan helt kritvita stränder, klart vatten och trevliga resorter i alla möjliga storlekar och prisklasser. Hotellstandarden är överlag mycket bra och resmålen är många. De mest populära semesterorterna ligger på öns syd- och östkust, där man också hittar en mängd fina stränder.

Sol, bad och stränder på Cypern

På sommaren kryllar det av barnfamiljer på Cypern. Och det är inte så konstigt; de många, fina stränderna gör Cypern till ett ideellt resmål för den som vill njuta lata dagar vid vattenbrynet. De flesta stränderna är breda, finkorniga och långgrunda, med lugnt och klart badvatten. Barnen kan leka, kasta bollar, simma, plaska och bygga så många sandslott de bara orkar. Det är ändå gott om plats för alla.

Det är förstås inte bara barnfamiljer som älskar Cypern. Par, unga, pensionärer och soloresande – alla verkar trivas här. Det kristallklara vattnet runt ön är perfekt för båtturer och dykning, och det finns ett brett utbud av vattensportaktiviteter längs stränderna. Vill du ha en lite mer aktiv semester kan du hänga vid någon av öns många beachvolleybollbanor, ta en löptur eller en lång promenad längs stranden. Vill du bara koppla av och inte göra ett jota finns det självklart en lugn hörna eller en avsides strand för det ändamålet också.

Pulserande nattliv, stillsam familjesemester och trevliga städer

I Ayia Napa är nattlivet ungt och pulserande under högsäsongen, som sträcker sig från juni till augusti. Och även om Ayia Napa kanske är öns kändaste resmål, bjuder Cypern på så mycket mer än bara fest och nöjen!

I Fig Tree Bay och Protaras är tempot mycket lugnare. Letar du efter trendiga barer och butiker är Limassol, ganska mitt på Cyperns sydkust, platsen för dig.

Pafos ligger på öns sydvästra kust och har vackra stränder, en trevlig småstadsatmosfär och ett historiskt centrum med många sevärdheter.

I Larnaca, som ligger en knapp timme söder om öns huvudstad Nicosia, hittar du en perfekt blandning av sol, bad och stadsliv med spännande shopping, trottoarcaféer och restauranger längs en elegant strandpromenad.

Natur och aktiviteter på Cypern

Cypern har två bergskedjor som delar ön i öst-västlig riktning. Den största och sydligaste av dem är Troodoskedjan, med bergstoppar som är upp till 1900 meter. Den mindre av dem heter Kyreniakedjan och har toppar som sträcker sig ca. 1000 meter över havet.

Mellan dessa bergsmassiv ligger den bördiga låglandsslätten Messaria. Här, ungefär mitt på ön, ligger även huvudstaden Nicosia, som är väl värd ett besök. Cyperns huvudstad bjuder inte bara på fantastisk arkitektur, men är också den enda staden i världen som är uppdelad i två delar.

Det är otroligt vackert att cykla på Cypern, så om du vill få upp pulsen under semestern rekommenderar vi absolut att hyra en cykel. Ett annat tips är att åka på jeepsafari – eller följa med på en utflykt till öns spännande norra sida.

Sök efter resor till Cypern

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Cypern:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 17°C 7°C 17°C
Februari 17°C 7°C 16°C
Mars 19°C 8°C 17°C
April 23°C 10°C 18°C
Maj 27°C 14°C 20°C
Juni 31°C 17°C 22°C
Juli 33°C 19°C 24°C
Augusti 33°C 20°C 25°C
September 31°C 18°C 24°C
Oktober 28°C 15°C 24°C
November 23°C 12°C 22°C
December 19°C 9°C 18°C

Prognos för Cypern:

Flyg + Hotell

Fig Tree Bay ★★★ 7n 2 598:-
Ayia Napa ★★★ 7n 2 645:-
Larnaka ★★★ 7n 2 822:-
Paphos ★★★ 4n 3 098:-
Paralímni ★★★ 4n 3 176:-
Famagusta ★★★ 4n 3 325:-
Chlórakas ★★★★ 7n 3 709:-
Kyrenia ★★★ 4n 3 855:-
Limassol ★★★ 4n 4 100:-
Protaras ★★★★ 7n 5 133:-

Sök efter resor till Cypern

Karta

Cyprus

Destinationer i Cypern

Övriga destinationer