Porto. Lissabons vackra lillasyster.

Porto. Lissabons vackra lillasyster.

Porto

Porto är en av Europas äldsta städer, och var under en kort period till och med Portugals huvudstad. Många av rätterna i det portugisiska köket har sina namn eller ursprung härifrån, och vill du ha en semester med närhet till både stränder, gott vin, kultur och bra restauranger är Porto ett utmärkt val.

Porto, belägen vid Atlantkusten längst norr i Portugal, är landets näst största stad. Av obegripliga anledningar har staden hamnat i skuggan både av huvudstaden Lissabon och semesterorterna längs Algarvekusten-kusten. En av anledningarna till att Porto har gått lite under radarn kan vara att det inte har varit så lätt att ta sig hit. Detta är dock på väg att ändras, eftersom flera flygbolag nu sätter upp direktflyg hit, samtidigt som buss- och tågnät i Portugal blir bättre och bättre. Det är vi glada för – det råder nämligen ingen tvekan om att Porto både är väldigt vackert och otroligt spännande att besöka.

Fotogena Porto

Porto delas i två delar av floden Duoro. Den norra delen utgör på många sätt stadens centrum, men på båda sidor av floden finns färgglada byggnader och massa sevärdheter. Den gamla stadskärnan Ribeira, vid den norra flodbanken, kom med på UNESCO:s världsarvslista redan 1996.

Kultur och tradition är en viktig ingrediens i Portos identitet, och det är inte bara gamla stan som står för det kulturella alibit. Du hittar välrenommerade vinkällare både här och där, och den kända exportvaran portvin kommer förstås från detta område. Stadens arkitektur är beundransvärd och till och med tågstationen är värd ett besök – om så bara för att njuta av utsikten.

Mat, dricka och restauranger i Porto

Långa luncher och ännu längre middagar är en naturlig del av en semester i Porto. Stans restauranger lockar med färsk fisk och skaldjur, och med tanke på stadens havsnära läge er det ett måste att prova dagens fångst på någon av fiskrestaurangerna. Det är väldigt trevligt att bara strosa runt i centrum och stanna till vid en och annan god vinbar för en aperitif eller två före middagen. Det finns så pass gott om restauranger att välja mellan att du inte behöver oroa dig för att reservera bord ¬– om du inte är ute efter nåt specifikt eller extra lyxigt, förstås.

Stränder i Porto

Även om Porto är mest känt för sitt charmiga och urbana stadsliv, är det omöjligt att bortse från att detta är en stad vid havet. Och visst – här finns gott om möjligheter både för ett bad eller för att sola på någon av sandstränderna längs Portugals norra kust. Praia do Carneiro ligger nära mynningen av Duoro-floden och är absolut värd ett besök. Vill du uppleva staden från vattnet är det möjligt att följa med på en båttur under de sju broarna som spänner över Dourofloden i och runt stan.

Sök efter resor till Porto

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Porto:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 14°C 5°C 15°C
Februari 14°C 6°C 14°C
Mars 16°C 7°C 14°C
April 18°C 8°C 16°C
Maj 20°C 11°C 17°C
Juni 23°C 14°C 18°C
Juli 25°C 15°C 18°C
Augusti 25°C 15°C 18°C
September 24°C 14°C 19°C
Oktober 21°C 11°C 19°C
November 17°C 8°C 17°C
December 14°C 6°C 16°C

Prognos för Porto:

Övriga destinationer