Bild av Istrien halvön

Istrien halvön

Halvön Istrien ligger längst upp i Adriatiska havet, rätt öster om Venedig. Städerna här bär på en rik historia och området har både varit under romerskt och venezianskt styre. Tack vare ett stort utbud av kultur och mycket fina stränder och badvikar är Istrien-halvön ett populärt semestermål bland turister från hela Europa.

Kroatien ligger längst inne i Adriatiska havet, på den nordligaste spetsen av Kroatiens kust. Området kallas också Pulakusten, efter det populära resmålet Pula på halvöns södra spets. Venedig ligger bara en kort båtresa bort, och du kan köra till den italienska staden Trieste på under en timme via Slovenien.

Istrien-halvön är känd för en mycket vacker kust och flera charmiga städer och semesterorter. De mest kända platserna, från norr till söder, är Umag, Poreč, Rovinj och Pula. Kusten är kuperad med klippor och mer eller mindre skyddade vikar. Det är grönt och frodigt mellan klipporna, och stränderna har allt från finkornig, gyllene sand till småsten.

Resmål på Istrien-halvön

Pula är den största staden på halvön Istrien. Hamnen i Pula är en naturlig mittpunkt oavsett om man kommer med eller utan segelbåt. Staden är en populär semesterort mycket tack vare det fina läget vid havet, de charmiga byggnaderna och för att det finns flera fina badstränder i och runt stan.

Rovinj är både en av de mest populära av städerna på Istrien-halvön och en av de äldsta städerna i Kroatien. Strax utanför Rovinj, både norr och söder om staden, finns flera härliga vikar. Det är också i närheten av badvikarna som de flesta hotellen i området ligger.

Poreč är känd som en av Kroatiens stora kulturstäder. Det är otroligt vackert här, och delar av staden ligger på en udde ute i havet. Poreč är en av de större och mest välutvecklade semesterorterna i denna del av Kroatien, och både kroater, italienare och slovener semestrar gärna här.

Umag är den nordligaste av de mest kända städerna på Istrien-halvön. Det är en ganska liten, men mycket trevlig stad, som blivit särskilt populär bland barnfamiljer. I Umag är det både lite lugnare tempo och mindre fest än på många av de andra kroatiska semesterorterna.

Pulakustens kristallklara vatten

Även om det finns många, fina stränder längs Istrien-halvöns kust, kommer du att upptäcka att de flesta väljer att bada vid klippor. Och det är just tack vare klipporna som vattnet här är så underbart klart. På vissa ställen är havet så genomskinligt att man kan se botten trots att man är ute på djupt vatten. Dessutom är det inte obehagligt att ligga på klipporna – snarare tvärtom, eftersom de ofta är släta och solvarma. På flera ställen längs kusten har man också anlagt en sorts "badplattformar", för att göra det ännu mer bekvämt. Vid de flesta stränder och badvikar finns det också ett trevligt, lokalt matställe eller en bar.

Mat och dryck på Istrien-halvön

Många av städerna på Kroatien har sina egna specialiteter på matfronten. Många rätter är inspirerade av det italienska köket – med en egen, lokal twist, förstås. Att italienska smaker och traditioner påverkar matkulturen här är naturligt, eftersom länderna ligger så nära varandra. Som på så många andra ställen i Kroatien är även inflytandet från grannländer i öst närvarande.

Det tillverkas mycket bra vin i Kroatien, så även på Istrien-halvön. Glöm därför inte att prova lokala viner under en semester här. Det är både ofta överraskande gott och mycket prisvärt!

Sök efter resor till Istrien halvön

Väder och temperaturer

Prognos för Istrien halvön:

Flyg + Hotell

Umag ★★★ 7n 5 243:-
Poreč ★★★★ 7n 5 512:-
Opatija ★★★★ 7n 5 824:-
Lovran ★★★★ 7n 5 915:-
Rabac ★★★ 7n 5 995:-
Krk ★★★★ 7n 6 094:-
Vrsar ★★★ 7n 6 145:-
Pula ★★★★ 7n 6 154:-
Novigrad ★★★ 7n 6 384:-
Rovinj ★★★★ 7n 6 802:-

Sök efter resor till Istrien halvøn

Karta

Istrienområdet

Destinationer i Istrien halvön

Övriga destinationer