Bild av Malta

Malta

Den charmiga lilla ön Malta ligger mitt i Medelhavet och kan både locka med ett fantastiskt klimat, härliga stränder, bra mat och en mängd aktiviteter. Tack vare de korta avstånden är det lätt att se och uppleva mycket på kort tid här – vare sig du reser ensam, med vänner eller med familjen.

Malta är en vacker ö med en rik historia. Själva ön är relativt liten och tätbefolkad, och ligger en bra bit söder om Sicilien – alltså ganska långt söderut i Medelhavet. Tack vare läget är klimatet behagligt året runt, och temperaturen på Malta ligger ofta över 20 grader redan från tidig vår och långt in på senhösten. Det är korta avstånd nästan oavsett var du ska, vilket gör det enkelt att uppleva den stora variationen av kultur, historia, natur, stadsliv och stränder på Malta.

Sol, bad och stränder på Malta

Det ligger fina stränder mer eller mindre överallt på Malta. Stränderna är en blandning av klippstränder och sandstränder, och där det är för stenigt kan du ofta bada från bryggor. Vattnet är rent och klart, så gillar du att dyka eller snorkla bör du definitivt passa på att göra det när du är här.

Den längsta stranden på Malta ligger i den västra delen av Mellieha-området på norra delen av ön. Stranden består av finkornig, gyllene sand och har det passande namnet Golden Bay. Här finns både olika typer av vattensportaktiviteter och ett par restauranger och barer. På Maltas norra spets ligger en annan vacker, och mer avskild strand med det frestande namnet Paradise Bay.

Om du beger dig över till grannön Gozo har du ännu fler stränder att välja på. Det går båt till Gozo från Ċirkewwa på norra Malta flera gånger om dagen, och turen tar bara en knapp halvtimme. Vi rekommenderar också ett besök till den lilla ön Comino, som ligger mellan Malta och Gozo. Här hittar du den fantastiska lagunen Blue Lagoon, som är mycket populär för både bad, dykning och snorkling.

Mat, dricka och restauranger på Malta

Maltas kök består av välsmakande medelhavsmat med massa spännande smaker. Det är relativt lätt att äta nyttigt på Malta – om man inte är rädd för att få i sig lite för mycket bröd, vill säga. Maltesiskt bröd har nämligen ett mycket gott rykte.

Tack vare det goda klimatet har Malta optimala förutsättningar för vinodling. Det är inte mycket av vinet härifrån som exporteras, men det gör det ju desto charmigare att njuta de lokala vinerna medan du först är här. Närodlat, unikt och billigt på samma gång!

Utflykter på Malta

Det är lätt att resa runt på Malta. Om du inte har möjlighet att hyra bil eller moped går det bussar mellan de flesta semesterorterna. Ett annat tips är att hyra cykel under en semester på Malta – då får du både motion och fina vyer på samma gång!

Dykning är som sagt en populär aktivitet på Malta, tack vare det klara vattnet och härliga klimatet. Är du intresserad av klättring finns det flera bra ställen att upptäcka, och många lokala resebyråer arrangerar dagliga turer för både ensamklättrare och grupper under högsäsong.

Nästan oavsett var på Malta du väljer att bo kan du snabbt ta dig från huvudstaden Valletta till din destination. De mest populära semesterorterna på Malta är barnvänliga Mellieħa på norra delen av ön, och de livliga semesterorterna St. Paul's Bay, St. Julian's och Sliema på östkusten.

Sök efter resor till Malta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Malta:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 15°C 10°C 15°C
Februari 15°C 10°C 14°C
Mars 17°C 10°C 15°C
April 19°C 12°C 15°C
Maj 23°C 15°C 18°C
Juni 28°C 19°C 21°C
Juli 30°C 21°C 24°C
Augusti 31°C 22°C 25°C
September 28°C 21°C 24°C
Oktober 24°C 18°C 22°C
November 20°C 14°C 20°C
December 17°C 11°C 17°C

Prognos för Malta:

Flyg + Hotell

Qawra ★★★ 7n 1 899:-
Mellieħa ★★★ 7n 2 189:-
Buġibba ★★★ 7n 2 239:-
Marfa Point ★★★★ 7n 2 359:-
Sliema ★★★★ 7n 2 399:-
St. Julian's ★★★ 7n 2 599:-
Xagħra ★★★★ 7n 2 939:-
Saint Paul’s Bay ★★★★ 7n 2 959:-
Marsalforn ★★★★ 7n 3 329:-
Gozo ★★★★ 7n 3 679:-

Sök efter resor till Malta

Karta

Malta

Destinationer i Malta

Övriga destinationer