Bild av Ponce

Ponce

Med en befolkning på ca 195.000 är Ponce Puerto Ricos näst största stad (San Juan är den första och Mayaguez är den tredje).

Ponce

Ponce är allmänt känd under flera namn: La Perla del Sur (Söderns Pärla), La Ciudad de los Leones (Lejonens stad), eller La Ciudad de las Quenepas.Ponce är också känt som "Ciudad Señorial" (den Majestätiska eller nobla staden) på grund av dess många vackra neoklassisistiska byggnader och fasader.

Ponce grundades år 1692 av Juan Ponce de Leon barnbarnsbarn - Loiza Ponce de León. Ponce var Spaniens huvudstad i den södra regionen tills den tills USA tog över 1898.

Ponce ligger i den södra kustslättregionen (ca 5 km) från den södra centrala kusten på ön), söder om Adjuntas, Utuado och Jayuya; öster Peñuelas; och väster om Juana Díaz. Den årliga nederbörden är cirka 900 mm vid kusten och 1200 mm i inlandet och medeltemperaturen är 24°C.

Caja de Muertos solnedgång

Nästan en halv miljard dollar har spenderats på att bevara den koloniala kärnan i Ponce. Hjärtat i Ponce har anor från slutet av 1600-talet och har utnämnts till nationell skatt. Den består av torg och kyrkor och mycket dekorativa koloniala hem, härliga fontäner och en unik brandstation.

Ponce är ett viktigt handels- och distributionscentra och har en hamn; Playa de Ponce hamn är en av de mest trafikerade hamnarna i Västindien och hanterar tobak, kaffe, rom och sockerrör.

Parque de Bombas

Det vackra Plaza de las Delicias i centrum är värt ett stopp, med vackra fontäner, en katedral och lokala bänksittande invånare. Det unika röda och svarta, århundraden gamla träbrandstationen, allmänt känd som Parque de Bombas är ett landmärke och fortfarande är i bruk. Parque de Bombas byggdes 1882 för en utställning och tjänade 1883-1989 som högkvarter för brandkåren i Ponce. 1990 öppnades brandstationen på nytt som museummed utställningar på andra våningen och den kommunala orkestern spelar gratiskonsert varje söndag.

Andra intressanta byggnader runt plazan inkluderar Casa Alcaldia (rådhuset), den äldsta koloniala byggnaden i staden med anor från 1840-talet. I närheten ligger Casa Armstrong-Poventud, ett magnifikt exempel på det neoklassiska arkitektoniska arvet på ön.

Parque de Bombas

The Museum of Puerto Rico Music spårar öns rika musikaliska historia genom memorabilia från kända musiker och visningar av indianska, spanska och afrikanska musikinstrument.

Ponce Museum of Art, designat av Edward Durrell Sten (Museum of Modern Art, New York), är det enda museet av någon slags klass huserar den mest omfattande konstsamlingen i Karibien. Det ligger på södra kusten av Puerto Rico, 90 minuter från San Juan. Museet donerades av en stiftelse som inrättats av Luis A Ferré (guvernör 1968-1972). Byggnaden, med sju sammankopplade hexagoner, glaskupoler och ett par böjda trappor, innehåller en av de viktigaste prerafaelitiska samlingarna i den västra hemisfären. I museet finns mer än 1.000 målningar och 400 skulpturer inklusive den finaste samlingen av europeiska produktioner i Västindien, såsom verk av Velasquez, Rubens och Rodin. Många viktiga puertoricanska verk ingår i samlingen, en del Inka-keramik och även thailändska verk. Museet erbjuder också utställningar av samtida puertoricansk konstnärer. Öppet dagligen från 10:00 till 17:00.

La Guancha Paseo Tablado, strandpromenaden, är en trevligt stopp där du kan frottera dig med livliga lokala Ponceños-tonåringar, pensionärer och mammor med barn. Piren här är utgångspunkten för en ordinarie helgfärja till Caja de Muertos (Coffin Island eller Dead Box Island), en liten ö med orörda stränder, en gammal fyr (byggd 1887) och ett markerat snorkelspår (under uppbyggnad) . Färjetrafik: lördag, söndag och helgdagar från 09:00 och retur till 17:00.

För en fantastisk utsikt över hur bergen möter havet vid Ponce skall du köra till toppen av El Vigia Hill där man en gång hade utkikspost för att upptäcka attackerande fartyg. Besökare kan bestiga "Virgin's Cross" (La Cruz del Vigia), ett 30 meters utsiktstorn och njuta utsikten över Ponce och Caja de Muertos. Byggt 1984, korset är ett minnesmärke över den spanska garnison som etablerades på toppen av kullen för att hålla utkik efter smugglares fartyg när de försökte lasta av smuggelgode på Puerto Ricos sydkust i början av 1800-talet.

Tibes

Castillo Serralles (Serralles Slott) ligger nära El Vigia Hill och är en härligt tidigare residens ägt av en av de mäktigaste rom-producerande familjerna, Serralles-familjen, producenter av Don Q rom. Serralles slott är ett praktfullt exempel på spansk Revival arkitektur, populär på 1920-talet; inomhus patios med fontäner, vackra formella trädgårdar matchande stilen på huset, välskötta lågor med djungelväxter som växer i ett mönster som matchar smidet på huset. Det ritades av arkitekten Pedro de Castro och avslutades i början av 1930-talet.

I närheten ligger Tibes Indian Ceremonial Center som upptäcktes 1975 efter att orkanregn avslöjade keramik och endast en liten del har hittills grävts ut, platsen är den äldsta kyrkogården som hittats till dags dato i Antillerna med cirka 200 skelett från AD300, den anses vara det största och viktigaste arkeologiska fyndet i Västindien. Dessa gamla indianska platser inkluderar sju bateyes (bollplaner), några ristade med hällristningar och sägs ha använts för en fotbollsliknande spel. På en av två dansområden, radas stenarna upp sig med solen under vårdagjämningen och vintersolståndet, vilket gör Tibes en till ett för-Columbianskt astronomiskt observatorium. Denna arkeologiska upptäckt bekräftar att Igneri-indianerna (pre-Taino) inte helt försvann utan att lämna spår av deras existens andra än prover på deras keramik. På Tibes finns bevis för att Igneris var bönder, fiskare och jägare av fåglar och smådjur. Området är nu en turistattraktion som är öppen för allmänheten. Det finns en rekonstruerad Taíno-by med bambuhyddor med halmtak.

Museo de la Historia de Ponce (Museum of the History of Ponce) visar dokument, föremål och reliker relaterade till den historiska utvecklingen av staden. Museet öppnade sina dörrar i 1992 och det var det första museet i Puerto Rico helt ägnat åt historien om människorna i en stad. Adress 53 Calle Isabel.

Hacienda Buena Vista även känt som Hacienda Vives (Buena Vista Plantation) byggdes 1833 och ägnades ursprungligen åt frukt men omvandlades till kaffeplantage och Majskvarn 1845 och var i drift till 1937 och har återställts genom Fideicomiso de Conservacion de Puerto Rico. Alla maskinarbeten (metalldelarna är original) och drivs av vatten som kanaliseras från det 360 m höga Vives vattenfallet; den hydrauliska turbinen som driver Majskvarnen är unik. Ligger på Rte. 10, Barrio Magueyes, km 16.8.   

Ponce Plaza

Söder om Ponce hittar du Cardona ön, där en fyr från 1800-talet fortfarande står.

Ponce exporterar kaffe, tobak, melass, rom och bananer och andra tropiska frukter. Dess huvudsakliga tillverkning är bland annat textilier, skor, cement, papper, elektriska apparater och metallprodukter. Industri inkluderar turism, förädling av jordbruksprodukter, romdestillering, konservering och diamantslipning.

Sök efter resor till Ponce

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Ponce:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 28°C 22°C 27°C
Februari 29°C 21°C 26°C
Mars 29°C 22°C 26°C
April 30°C 23°C 27°C
Maj 31°C 24°C 28°C
Juni 31°C 24°C 29°C
Juli 31°C 25°C 29°C
Augusti 32°C 25°C 29°C
September 32°C 25°C 30°C
Oktober 31°C 24°C 29°C
November 30°C 23°C 29°C
December 29°C 22°C 28°C

Prognos för Ponce:

Karta

Ponce

Övriga destinationer