Sök resa
Den stora Kreta-guiden

Den stora Kreta-guiden

Den största ön i Grekland har mycket att erbjuda, oavsett om du reser själv, med din partner, med barn eller med vänner. Här finns stränder, sol och shopping. 

Kreta finns alltid med på topplistan över populäraste resmål. Och det är inte så konstigt, för här finner du allt från lugna badorter och långgrunda stränder till spektakulära vandringsleder, spännande historia och ett hektiskt uteliv.

Många av resmålen på Kreta passar både för dig som reser med och utan barn. För att göra det enklare att välja rätt har vi tagit fram orter som är extra barnvänliga, och resmål som passar bäst för dig som vill ha en vuxensemester, oavsett om den är lugn eller livlig.  

Prisexempel på resor till Kreta längst ner i artikeln

Barnfamiljer

Har barnen det bra har föräldrarna det bra. Valet av hotell är därför viktigt för många småbarnsfamiljer och ett extra plus är alltid om det finns fina stränder i lugna och trevliga omvigningar.

Chaniakusten i nordväst är ofta förstahandsvalet för svenska familjer. Här ligger badorterna på rad och här finns fina stränder och utmärkta familjehotell. En populär ort för familjer är Gerani, en trevlig liten fiskestad med en lång och bred strand och ett bra utbud av caféer och restauranger. Om ni önskar ett större utbud av aktiviteter så är det bara två kilometer till grannstaden Platanias. Här är det ganska livligt under sommarmånaderna så många barnfamiljer föredrar att bo vid någon av de närliggande badorterna. Ett alternativ till Gerani är Agia Marina, några kilometer utanför Platanias. Här finner du en lugn atmosfär och långgrunda, trevliga sandstränder.

Längst i söder, på östsidan av Kreta, ligger lilla Makrigialos. Här finner du några av de bästa stränderna på denna sida av Kreta. I hamnen ligger det små fiskebåtar sida vid sida med turistbåtarna. Om det lockar med restaurangbesök och lite shopping är Lerapetra värt ett besök. Lerapetra är faktiskt Europas sydligaste stad och härifrån kan du ta båten ut till Khrysi, en idyllisk ö med härliga vita sandstränder.

För vuxna utan barn

Chania er ett eldorado för dig som gillar att semestra i en mysig stadsmiljö med stränderna alldeles runt hörnet. Chania är Kretas näst största stad och en av huvudattraktionerna är den vackra venetianska hamnen som omges av mysiga restauranger. Staden har många trånga kullerstensbelagda gator med ett myller av butiker och restauranger. De bästa stränderna ligger väster om staden och den närmsta heter Nea Hora och ligger ca 2 kilometer från centrum.

Väster om Chania hittar du Platanias med en sju kilometer lång sandstrand och ett bra utbud av caféer, restauranger och butiker. Det allra mysigaste med Platanias är kanske den gamla stadskärnan. Här finns många matställen och flera har en fantastisk utsikt. Många väljer också Platanias eftersom det är kort avstånd (10 km) till Chania, öns näst största stad.

Rethymnon är en av de mest charmerande städerna på Kreta. Speciellt trevligt är det i den veckra venetianska hamnen med de gamla fasaderna och färgglada båtarna. Missa inte heller att inta en romantisk middag i den gamla stadskärnan med sina trånga gränder. En av anledningarna till att Rethymnon är så populärt är den välbehållna långsträckta stranden med restauranger och mysiga caféer. Det blir mycket livligt här under sommarhalvåret.

På östkusten hittar du den lilla pärlan Agios Nikolaos, en charmerande småstad med äkta grekisk atmosfär. Här går semesterdagarna i lugn takt och det är en semesterort där du garanterat hinner ta dig igenom böckerna du har med dig i resväskan. Längs fiskehamnen finns det mysiga tavernas och centrumet består av gränder och gator med mycket liv och många butiker. Om du har lust att uppleva Spinalonga, ön som tidigare var en koloni för spetälska, är det en halvtimmes bilresa norrut mot Plaka där färjorna går.

Prisexempel  Stockholm till Kreta

    nätter     Se mer

Prisexempel Göteborg till Kreta 

    nätter     Se mer

Prisexempel Köpenhamn till Kreta 

    nätter     Se mer