Sök resa

Varma källor - härliga naturupplevelser i Grekland - Grekiska turistkontoret

Hälsa, wellness, spa och termalbad

Följd Aristoteles motto: «Sinnets energi är livets väsen». Han menade att välbefinnande inte bara handlar om fysisk hälsa, det är en övergripande känsla och innefattar inre välbefinnande, kraft och skönhet. Med ett av världens bästa klimat, en unik variation av natur, samt en av de hälsosammaste dieterna i världen, är Grekland det idealiska resmålet för psykisk och fysisk hälsa. Naturliga, termiska källor finns på inte mindre än 850 platser över hela Grekland och dess positiva effekter för hud och hälsa är väl dokumenterade.

Evia, ibland känt som «Euboia», är det andra största ön i Grekland och den tredje största ön i östra Medelhavet och ligger nära Aten, i Attica-prefekturen.

Photo: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos

Aidipos i Evia och är kanske den mest kända spadtagen i Grekland. Denna trevliga lilla stad ligger i norra delen av Evia och nås från fastlandet med färja från Arkitsa i Fthiotida, 152 km från Aten eller en timme och 40 minuter med bil om man kör motorvägen E75 eller tar bussen från Aten.

Läs mer: Evia 

Kamena Vourla ligger 178 km norr om Aten och är en av de mest kända spaorterna i Grekland tack vare att dess teurapetiska egenskaper varit kända i många decennier. Runt 1926 var det kemisten Michail Pertesis som upptäckte dess extremt höga koncentration av radon i vattnet, som sågs som en stor fördel för människornas hälsa.

Photo: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

Läs mer: Thermal Springs

Korinthområdet är en av Greklands mest kända och attraktiva turistdestinationer, och det gäller både sommar och vinter. De små trevliga städerna längs kusten med sina fina stränder lockar massor av gäster, både från närliggande Aten (det tar bara lite mer än en timme med bil) men förstås också många utländska besökare.

I denna del av Grekland kan du uppleva den vackra naturen, alla sevärdheter och inte minst kan du dyka ner i den spännande lokala historien. Städer och platser som Heraion, Epidaurus, Mycenae och Isthmia är några exempel. Missa heller inte de goda vinerna i Nemea!

Åk till Korinth för att uppleva en region där det blå havet kysser en nästan oändlig kust – bara 85 kilometer från Aten.

Vid foten av berget Geraneia och med ett bedårande vackert läge i Korinthbukten ligger Loutraki, en klassisk grekisk semesterort som även är känd för sina varma termalbad och fina spamöjligheter.

Läs mere om Loutraki og Korinth

Photo: GNTO/Loutraki
Photo: GNTO/Loutraki

Vrachati ligger 12 kilometer från Korinth och staden blir mer och mer populär – inte minst bland barnfamiljer. Här finner du fin och frodig natur, fina stränder och äkta grekisk semesterstämning längs hamnpromenaden med alla små restauranger, tavernor och barer.

Cykling

Att cykla i Grekland är ett nöje. Känslan av frihet som en cykelsemester kan ge har skapat en egen resekultur. Grekland har en lång tradition av cykling. Det finns cirka 80 cykelklubbar runt om i landet som är involverade i cykling, inklusive BMX och mountainbike.

Det finns flera cykelleder att åka på. Vissa sträckor är mycket krävande på grund av den kuperade terrängen, andra mindre ansträngande, men minst lika vackra. Cyklister, oavsett nivå, kommer att upptäcka att Grekland har en underbar landsbygd.

Attica

Greklands huvudstad Aten erbjuder närhet till såväl berg som hav. Hoppa upp på cykeln och följ med på en förtrollande tur i Atens omnejd. Hela familjen kan vara med, här finns även säkra cykelvägar i fina parker att fara fram i.

Läs mer: Biking in Athens

Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro
Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

Thessaloniki

Thessaloniki, som har en lång tradition cykling, har nyligen lanserat att cykeluthyrningsprogram till en ringa kostnad, så både besökare och lokalbefolkningen kan använda cykeln som en möjlighet till rekreation och också kunna använda det som ett praktiskt alternativ till att åka runt staden.

Läs mer: Touring Greek towns and cities by bike 

Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki
Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaly

Vissa städer är särskilt lämpade för cykling. Som Volos och Trikala. I Trikala är cykelkulturen utbredd och invånarna använder cykeln både som sitt dagliga transportmedel, i idrottssammanhang och som en naturlig del i det sociala livet.

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos

I Karditsa finns ett omfattande nätverk av cykelvägar med en total längd på 14 kilometer som gör det enkelt för boende och besökare att ta sig runt i staden med cykel.

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

Läs mer: Touring Greek towns and cities by bike

Larissa

Larissa är en av Greklands större städer. Den ligger vackert mellan gröna dalar och några av Greklands mest imponerande berg. Staden har 130 000 invånare och här möter historien det moderna Grekland, och området är också känt för sina många lantbruksprodukter. Öst och norr om staden ligger imponerande berg som Kamvounia-bjergene, Titaros og Olympus och även Greklands högsta punkt (2917 möh).

I området vid Ossa (eller Kissavos) ogchMavrovouni kan du uppleva en stor mångfald av djur och natur – en natur som på grund av det bra klimatet har perfekta förutsättningar. Larrisa är regionens ekonomiska epicentrum med både industri och serviceinriktade firmor. Runt staden ligger många trevliga, mindre städer och byar. Bara 47 kilometer från Larissa (eller 45 minuter med bil) kan du bade vid de fina stränderna Agiokampos, Koutsoupia och Nea Mesangala vid den kust man kallar Den Olympiska Rivieran.

Läs mer: Larissa

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Larissa City
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Larissa City

Mountain Biking

Epirus är en region i Grekland med ett imponerande landskap: höga berg och djupa dalar bildar ett område som är som gjort för att bli upptäckt på två hjul. Om du tar rutten från nord till syd kommer du uppleva hur det vilda landskapet avbryts av gröna dalar och vajande sädesfält. Naturen här upplevs bäst på en mountain bike, eller i alla fall på en ganska så robust cykel.

Läs mer: Epirus

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River

Vandring

Det är härligt att utforska Greklands olika landskap till fots, man kan upptäcka vikar och ruiner av gamla städer. Grekland är helt enkelt optimalt för dem som vill vandra. Det finns såväl omärkta rutter som välorganiserade system av vandringsleder. Upptäck «det orörda Grekland» och ta chansen att lära känna lokalbefolkningen på mindre orter längs vägen.

Läs mer: Hiking

Berget Olympos

Med närhet till både Aten och Thessaloniki, Greklands näst största stad, är området perfekt för den som gillar utöva olika typer av aktiviteter. Förutom vandring kan man prova forsränning, jeepsafari eller mountainbike. Även klättring är ett bra alternativ eftersom berget erbjuder variation av både svårighetsgrad och uthållighet.

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

Alonnisos

Alonnisos är välsignat med ett vackert landskap och små öar utspridda i skärgården. Alonnisos är en ö som är perfekt för den som vill slappna av och njuta av promenader i tallskogar, olivlundar och fruktträdgårdar. Alonnisos är den mest avlägsna av öarna i ö-gruppen norra Sporaderna och är värd för National Marine Park i norra Sporaderna, en tillflyktsort för sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl, monachus monachus.

Läs mer: Alonnisos

Photo: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

Eptálofos (Delphi)

Denna vandringsled är en del av ett internationellt system av leder. Utgå från byn Eptálofos och vandra hela vägen till det antika Delphi, där oraklet en gång i tiden lär ha huserat.

Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi Oracle
Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi Oracle

Arachova

Arachova är en bergsby som ligger vackert vid foten av Mt Parnassus i Viotia i södra Grekland. Det är en av de mest populära vinterdestinationerna i Grekland, en stor favorit för skidälskare och kändisar, eller kanske bara förstagångsbesökare som vill koppla av i det vackra bergsomgivningarna med moderna utmärkta turistfaciliteter.

Läs mer: Arachova

Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova
Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

Karpenisi

Är du en naturälskare? Söker du utmaningar som gör att adrenalinet pumpar? Karpenisi är den ideala destinationen för att få uppleva det traditionella sättet att leva och det finns ett stort utbud av aktiviteter under hela året. Så ödsla inte tid, gör en resa till hjärtat av den grekiska naturen och se raviner med imponerande vattenfall, täta skogar och vackra vattendrag.

Läs mer: Karpenisi 

Photo: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

Berget Athos, Khalkidiki

Berget Athos med omnejd i Khalkidiki, bara 500 meter från kuststaden Olympiadas. Här möter besökare en fantastisk naturlig, kulturell, historisk och kulinarisk blandning av landskap och fenomen. Området kring berget, som är skyddat av European Convention Natura 2000, är hemvist åt tusentals träd av familjen Fagaceae och 404 arter av växter och örter, samma som en gång hjälpte Alexander den stora att känna igen asiatisk flora. I dess backar finns hundratals vandringsleder som sammanstrålar i Aristotelian Walking Trail.

Photo: GNTO Archive-Aristotelian Wall

Klättring

Under antiken var höga bergstoppar symboler för skydd och frihet, men också för utmaningar för människan som alltid skulle utforska jordens gränser. Klättring är en tradition i Grekland, som erbjuder många höga berg att ta sig an.

Kalymnos (Tolvöarna)

Redan på 1990-talet började ryktet om Kalymnos gigantiska klippor att spridas bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Det finns cirka 80 klättringsleder, alla väl märkta. Potentialen för nya vägar och områden att klättra upp för är också stor. Åk hit i september för de bästa förutsättningarna.

Photo: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Läs mer: Rock Climbing Kalymnos 

Peloponnes (södra Grekland)

När man pratar om att klättra i Grekland bör man även nämna det utmanande Taygetos-berget. Man kan ta sig till toppen genom både klättrings- och vandringsleder. Om man väljer att klättra kan det till exempel göras via en ravin. I genomsnitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Läs mer: Taygetos 

Photo: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

Skidsemester

De flesta som tänker på en semester i Grekland föreställer sig nog en härlig semesterö med gyllene stränder och små vitkalkade hus under en blå himmel. Men sanningen är att Grekland har överraskande många berg. Många är imponerande höga och på vissa av dom faller en hel del snö på vintern. Så du kan absolut kombinera exempelvis en kryssning i den grekiska skärgården, en vecka på stranden, en partyhelg i Aten, historiska upplevelser i Delphi eller Argolis med ett par dagar med skidor under fötterna!

Du som älskar vintern, vet också att när temperaturen faller ja så stiger adrenalinet! De grekiska skidorterna erbjuder både lite vildare och mer familjevänliga upplevelser, så tag skidorna eller ditt snowboard med och upptäck en eller flera av Greklands hemliga skidorter.

Läs mer: Top 5 less known ski resorts of Greece

Photo: GNTO/Elatohori Ski Center-Pieria
Photo: GNTO/Elatohori Ski Center-Pieria

Läs mer: Winter Vacations and Ski Centers

Fågelskådning

Det finns fågelskådartorn och gömställen utplacerade i alla viktiga fågelområden i Grekland. I alla grekiska våtmarker av internationell betydelse finns informationscentraler som kan informera om vilka fåglar man kan förväntas se för tilflället. Elva stora grekiska våtmarker har fått utmärkelsen «internationell betydelse» för att bevara utrotningshotade arter, och då särskilt fåglar.

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Läs mer: Evros Delta 

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest
Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest

Läs mere: Dadia Forest