Sök resa
Reseguide Mallorca

Reseguide Mallorca

Mallorca är en av Medelhavets mest populära semesteröar och en favorit bland svenskarna när sommarsemestern ska bokas. Ön har ett stort utbud av aktiviteter och erbjudande för de flesta typer av resenärer och bjuder dessutom på några av Medelhavets bästa stränder.

Mallorca ligger i Medelhavet och är den största i ögruppen Balearerna utanför Spaniens fastland. Öns huvudnäring är, och har sedan 50-talet varit, turismen. Det har funnits spår efter bosättningar så långt tillbaka som 6000 år f.kr. År 123 f.kr. blev Mallorca ockuperat at romerna och man etablerade två städer varav Palmeria (Palma stad) och Pollemntia (Alcúdia) var de två viktigaste. Senare har Mallorca blivit invaderat av erövrare från både Nordafrika och Östromarriken och har varit belägrats av både italienare, berber och inte minst olika kungar av Aragón (idag Spanien).

Mallorcas huvudnäring är idag turismen men bestod tidigare huvudsakligen av produktion av olivolja och vin samt saltgruvedrift. De nedlagda gruvorna är idag populära utflyktsmål bland turister.

Prisexempel på resor till Mallorca längst ner i artikeln

Mallorcas semesterorter har något för varje smak och tycke. Söker man ett häftigt och livligt nattliv är Palmanova/Magaluf utmärkta medan strandfavoriten Alcúdia är familjens förstahandsval med sin trevliga vita sandstrand och som korats till en av Medelhavets bästa. Palma Stad är som ett mini-Barcelona och passar utmärkt som storstadsresmål. Utöver detta kan man inte nämna Mallorca utan att nämna de många charmerande semesterorterna som Cala d’Or, Cala Millor, Santa Ponsa och Illetas som är lugna badorter som passar perfekt för alla som önskar avkoppling. De allra flesta väljer med andra ord en semesterort vid kusten, men det är absolut värt att ta en tur till någon av öns vackra och gamla bergsbyar, den kanske mest kända är kulturarvsstaden Valdemossa som många anser är Mallorcas vackraste by.

Flygplatsen på Mallorca ligger strax utanför Palma stad och är en av de mest trafikerade i Spanien. Det finns dagliga förbindelser med flera svenska flygplatser, främst under sommarhalvåret men också under vinterhalvåret, dock med lägre frekvens.

Palma small street

Vem passar detta resmål för?

Det finns inte många resmål som man kan säga "passar alla", men Mallorca är ett undantag. Ön har varit turistmål så länge att här finns något för varje resenär, oavsett vad man söker. Det viktigaste är att göra lite research innan man bokar boende så man väljer rätt semesterområde. Är man på jakt efter en solsemester på en ö vid Medelhavet kommer Mallorca uppfylla de flesta önskemål.

När är det bäst att resa hit?

Sommarsäsongen (och badsäsongen) varar från början av maj till mitten av oktober och de mest populära månaderna att resa är juni, juli och augusti. Det kan också vara trevligt att besöka Mallorca på vintern men då först och främst för alla de som söker en aktiv semester med exempelvis golf och cykling. Det kan då vara värt att välja boende i närheten av Palma stad då de andra semesterorterna kan upplevas som ganska öde utanför sommarsäsongen.

Stockholm till Mallorca

    nätter     Se mer

Göteborg till Mallorca

    nätter     Se mer

Köpenhamn till Mallorca

    nätter     Se mer