Sök resa

Geoparker i Hellas - Grekiska turistkontoret

Geoparker och vacker naturupplevelse i Grekland

Överallt i Grekland har du möjlighet att beundra naturens kreativa nyanser, vandra runt och utforska fenomener som är miljoner år gamla. Dessa områderna har ett betydande och rikt geologiskt arv där jorden verkar har utövat sina krafter med konstnärliga kreaktioner. Urskogar, höga berg, skogsklädda kanjon, sjöar, floder, laguner och miljöparker är alla en del av det vackra grekiska landskapet.

Photo: GNTO, archive

Photo: GNTO, Samaria – Crete

Sitia Nature Park – integrerat i det europeiska och globala geoparknätverket 

Geoparkområdet i Siteia ligger i den östliga delen av Kreta. Det sträcker sig över hela östra sidan av Kreta, inklusive områdena Siteia, Itanou och Lefkis samt strandlinjen från norr till söder. De mest kända områdena i parken är: Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou och Karydiou. Parkens integration i det europeiska och globala geoparknätverket förväntas ge ett betydande bidrag till att främja och stärka Siteias naturliga miljö, turism, lokal ekonomi och främjande av det rika kulturarvet och lokala produkter. De tre fossiler av den elefantliknande Deinotherium giganteum, omfattande grottasystem och paleaos strandlinje runt Zakros är unika för Kreta.

© UNESCO/Sitia Global Geopark/Traditional village Zakros – Siteia (Greece)

Läs mer: Visit Sitia

© UNESCO/Siteia Global Geopark/impressive and important fossils, the Deinotherium – Sitia (Greece)
Mer information Siteia geopark: www.sitia-geopark.gr

Läs mer: Other reasons to fall in love with Crete

Mt. Psiloreitis naturpark – orörd skönhet

Mt. Psiloreitis Natural Park på Kreta har ett vildt och vackert landskap vilket kommer att stimulera resenärer. Raviner, grottor, charmiga stigar och täta skogar gör denna naturpark till ett naturhistoriskt museum. De naturliga och konstgjorda vägarn som är utspridda över bergssidorna är perfekta för vandring så att vandrare kan komma i direkt kontakt med de äldsta naturkrafterna. Mygia Trail, vägen från Doxaro till Ptyches Vossakou och vägen ner Platania Gorge är alla väl skyltade med bra vägar och är det perfekta valet för dig som vill komma bort från den hektiska vardagen och storstadslivet.


Photo: GNTO, archive

Photo:  GNTO, archive

Läs mer: The sacred mountain of Crete

Lesbos Petrified Forest – Där tiden står stilla

Lesbos Petrified Forest skapades under Miocenperioden för ungefär 20 miljoner år sedan! Det var ett resultat av intensiv vulkanisk aktivitet i Eger-regionen. Parken ligger i den västra delen av ön Lesbos, där de förstenade trädstammarna är spridda i ett område på 150 km2. Att upptäcka den vackra naturen i området, det rika arkeologiska och mänskliga arvet är livsförändrade händelser.

Photo:  GNTO, archive

Läs mer: A unique natural monument

Vikos-Aoos nationalpark – På jakt efter förhistorien

Vikos-Aoos nationalpark ligger i Zagori-regionen Epirus, norr om staden Ioannina. Spår av mänskliga bosättningar har hittats från 40 000 f Kr i skrubb och grottor i Vikos nationalpark. Områdets geologiska uppstånd är baserad på vatten som har skapat landskap med otrolig skönhet. Parken har kallats ‘Towering Peak Park’ på grund av de stigande bergen här. Förtrollande naturstigar och en mängd olika sportaktiviteter som vandring och klättring har förvandlat området till en hotspot och lockar resenärer oavsett årstid. Traditionella byar som är orörda av livets takt är oaser där resenärer kan vila och koppla av i omfamningen av Mother Nature.

Photo: GNTO, archive

Läs mer: Vikos National Park